Peliriippuvuus voi olla monimutkaista sekä pelaajille että heidän läheisilleen. Tämä kohta on vaikein osa. Tässä vaiheessa pelaaja myöntää ongelman ja hakee apua. Tämä on ensimmäinen askel, mutta tärkein ratkaisun etsimisessä.

Tässä artikkelissa käydään läpi, miten pelaamisesta voi tulla riippuvuutta aiheuttavaa ja toistuvaa. Se on tarkoitettu auttamaan kaikkia, jotka ovat olleet tällä tiellä.

Kaikki asiat alkavat pitää enemmän hauskaa ja viettää enemmän aikaa ystävien kanssa. Sitten tulee se kohtaus, jossa henkilö yhtäkkiä uskoo, että onni on hänen puolellaan. Hauskanpito jatkuu yhä suuremmilla panoksilla.

Henkilö kokee yhtäkkiä suurta onnea ja alkaa menettää paljon rahaa. Henkilö alkaa suunnitella strategioita ja miettiä tapoja voittaa työn tai perheen aikana. Hän pelaa sitten enemmän saadakseen menetetyt rahat takaisin.

Henkilö alkaa napsia perheenjäsenilleen ja menettää aikaa. Hänestä tulee ärtyisä, ärtyisä eikä hän pysty keskittymään strategioihin. Ystävät unohtuvat ja ihmissuhteet tuhoutuvat. Myös taloudelliset resurssit vähenevät.

Pakonomainen uhkapeluri kääntyy todennäköisemmin perheenjäsenten tai läheisten ystävien puoleen. Nolostumisen vuoksi he eivät halua, että se leviää muihin. Silloin he alkavat laatia itseapuoppaita verkossa ja kirjoissa.

Joskus he tuntevat itsensä avuttomiksi lukemansa materiaalin monimutkaisuuden vuoksi. He ymmärtävät väärin niiden neuvoja, jotka yrittävät auttaa heitä. He sulkevat ympärillään olevat ihmiset pois, koska he uskovat, ettei toivoa ole. Niinpä he pelaavat uhkapelejä verkossa ja muualla, missä uhkapelaaminen on yleistä.

Pian heiltä loppuu rahat ja he alkavat valehdella. Ainoa tapa saada todellista apua on, jos uhkapeluri tajuaa, että hänen on lopetettava.
Vaikka ensisijaisesti miehet eivät pysty lopettamaan pelaamista, monet naiset huomaavat, etteivät he pysty lopettamaan pelaamista. Viittaamme uhkapeluriin nimellä “hän”, mutta voit kutsua häntä myös “naiseksi”.

1. Oletko huolissasi uhkapelaamisesta?

Pelaajat, jotka eivät voi lopettaa pelaamista, jatkavat pelaamista. Hän kertoo tarinoita aiemmista suurista voitoista ja liioittelee jättipotin määrää. Hän kertoo usein muille uusimmasta suunnitelmastaan tai lyömättömästä strategiastaan usein ahdistaa muita. Hän ei pysty lopettamaan pelaamista verkossa, radalla tai pokereissa, joten hän pelaa usein useammassa kuin yhdessä pelityypissä. Hän ei pysty lopettamaan uhkapelaamista verkossa, radalla tai pokiesissa. Hänestä tulee yhä enemmän pakkomielle uhkapelaamisesta ja hän menettää kiinnostuksensa harrastuksiinsa ja jokapäiväisiin toimintoihinsa.

2. Jatka lukemista

Peliriippuvaiset tarvitsevat yhä enemmän huumeita saadakseen saman huuman.

3. Et voi lopettaa!

Rahapelaaminen on keino paeta ongelmia tai lievittää stressiä. Ongelmapelaaja ei pysty lopettamaan pelaamista, vaikka hän yrittäisi. Kun hän yrittää vähentää pelaamista, hän turhautuu ja tulee kärsimättömäksi.

4. Peittely

Peluri valehtelee perheelleen ja ystävilleen siitä, kuinka paljon hän pelaa, peitelläkseen riippuvuuttaan. Hän kehuskelee voitoillaan ja liioittelee niitä. Hän kiistää, että hänellä olisi koskaan ollut ongelmaa, ja raivostuu, jos asia otetaan puheeksi. Hän vetäytyy perheestään ja ystävistään ja valehtelee olinpaikastaan pelatessaan. Hän tekee valehtelusta elämänsä tavan.

5. Riippuvainen

Peluri alkaa luottaa siihen, että muut auttavat häntä taloudellisista vaikeuksista. Hän lainaa rahaa perheeltään ja ystäviltään, kunnes kaikki heidän hyväntahtoisuutensa on loppunut ja he kieltäytyvät lainaamasta hänelle lisää rahaa. Sen jälkeen hän voi jälleenrahoittaa asuntolainansa tai lainansa. Laskut jäävät maksamatta. Henkivakuutus lunastetaan. Rahoittaakseen peliriippuvuutensa hän saattaa jopa syyllistyä petoksiin tai varkauksiin.

6. Itsetuhoinen

Kun hänen pelipakkomielteensä kärjistyy, pelaajan työpaikka on uhattuna, ja hänen suhteensa ystäviin ja perheeseen kiristyvät. Pelattuaan taas ruokarahansa uhkapelillä hän tuntee suunnatonta häpeää ja syyllisyyttä ja yrittää itsemurhaa tai harkitsee itsemurhaa.

7. Hallinnan menettäminen

Uhkapelaajan persoonallisuus muuttuu jatkuvasti ajan myötä. Koska hän ei hallitse itseään, hän voi hallita muita. Hän voi olla impulsiivinen, manipuloiva, ärtyisä ja vikapää. Hän syyttää kaikkia taloudellisista vaikeuksistaan, mutta kieltäytyy ottamasta vastuuta teoistaan.

8. Ei ole ajantajua

Ongelmapelaajilla on tapana pelata juhlien ja erityistapahtumien aikana. Rentoutuakseen ja saadakseen olonsa paremmaksi hän riskeeraa ollessaan lomalla. Hän päätyy viettämään enemmän aikaa pelaamiseen kuin oli suunnitellut.

Mitä voimme tehdä auttaaksemme?

Hänen perheensä ja ystäviensä on estettävä häntä antamasta hänen jatkaa pelaamista. Heidän pitäisi lakata kieltäytymästä antamasta hänelle rahaa tai pelastamasta häntä uusista ongelmista. Ennen kuin uhkapeluri voi lopettaa pelaamisen, hänen on ymmärrettävä, että hänellä on ongelma. Hänen on kohdattava pelaamisensa seuraukset. Vasta sitten neuvonnasta ja itseapukurssista voi olla apua.